امروزه در بازار گوشیهای هوشمند، پیدا کردن یک گوشی رده بالا که نوعی از مقاومت در برابر نفوذ آب یا گرد و غبار را نداشته باشد، سخت است؛ در حالی که این ویژگی قبلا به ندرت در گوشیها استفاده میشد. حتی کمپانیهایی مانند OnePlus که از همیشه و به شکل سنتی از استانداردهای IP فاصله گرفتهاند، آن را به دستگاههای رده بالای خود اضافه کردهاند. در واقع، بسیاری از گوشیهای هوشمند از سال 2021 به بعد، نوعی از مقاومت در این موارد را همراه خود دارند.
اگر در قسمت مشخصات هر گوشی دقیق شوید، احتمالا چیزی به نام نوع استاندارد IP (یا نمره و رتبهبندی IP) خواهید دید. امروزه، این نمره IP67 یا IP68 خواهد بود.
بیایید صادق باشیم، اگر میخواهید مبلغ بالایی برای یک دستگاه پرداخت کنید (هر دستگاهی؛ یک دوربین فیلمبرداری همراه، یک ساعت هوشمند اسپرت یا یک گوشی تلفن همراه جدید)، دوست دارید از دوام آوردن آن زیر باران، یا پس از افتادن در تشت آب مطمئن باشید.
کدها و نشانهای متفاوتی برای معرفی انواع کیفیتهای مقاومت در برابر آب و غبار وجود دارد که میتوانند گیجکننده باشند. با بارسلون همراه باشید تا انواع آنها را با هم مرور کنیم:
انواع رتبهبندی IPXX ؛ حروف و اعداد چه معنایی دارند؟
نمرات IP عموما از دو حرف و دو عدد تشکیل شدهاند. در موارد بسیار نادر، ممکن است تعداد حروف به 3 عدد افزایش پیدا کند؛ اما دیدن چنین چیزی در گوشیهای هوشمند به هیچ وجه معمول نیست، مگر اینکه اپل یا سامسونگ تصمیم بگیرند گوشی هوشمندی بسازند که در برابر جریانهای پرفشار مایعات داغ غیرقابل نفوذ باشد.
دو حرف اول، I و P، مخفف Ingress Protection هستند؛ به بیان دیگر، اینکه یک دستگاه چقدر در جلوگیری از ورود چیزهای مختلف، موفق است. رقم اول بیانگر توانایی دستگاه در خارج نگه داشتن جامدات کوچک (مانند گرد و غبار و شن) است؛ و حداکثر نمرهی 6 دارد. این رتبهبندی از بدون حفاظت در برابر غبار (IP0X)، حفاظت از طریق پیچهای کوچک (نمره پایین)، حفاظت در برابر مقدار کمی غبار (نمره متوسط)، تا حفاظت در برابر همهی گرد و غبار (نمرهی حداکثری یا 6) متفاوت است.
رقم دوم نشاندهندهی نمرهی مقاومت در برابر مایعات یا آب است، که حداکثر نمره در آن 8 است.
به بیان دیگر، اگر در جایی IP68 را مشاهده کردید، بدانید که با بالاترین استاندارد مقاومت در برابر گرد و غبار و آب در بین دستگاهها روبرو هستید.
استاندارد IP68 به چه معناست؟
هنگام مشاهدهی نمرات IP مختلف، به اعداد زیادی برخورد میکنیم، و ممکن است ماجرا کمی گیجکننده شود. دستگاههایی که استاندارد IP67 دارند، مقاومت یکسانی در برابر گرد و غبار در مقایسه با دستگاههای IP68 دارند (رقم اول هر دو دستگاه 6 است)؛ اما در برابر نفوذ آب مقاومت کمتری نشان دادهاند.
البته ذکر این نکته ضروری است که حتی دستگاههای دارای استاندارد IP68 نیز ممکن است نتوانند در برابر باران یا اسپری آب (جریان آب با فشار بالا) مقاومت کنند.
عدد 8 در انتهای IP68، به این معنیست که دستگاه در عمق آب بیش از 1 متر قرار گرفته و آسیبی ندیده است. استاندارد IP، عدد دقیق عمق را ذکر نمیکند اما سازندگان این کار را انجام میدهند. برای مثال اپل در مشخصات آیفون 12 که نمرهی IP68 دارد، اعلام کرد که این گوشی هوشمند در عمق 6 متری آب، نیم ساعت دوام خواهد داشت.
استاندارد IP65 , IP53 و استانداردهای دیگر ضدآب بودن گوشی
گاهی اوقات دستگاههایی با بیشتر از یک نمرهی IP میبینید؛ که به این معنیست که تحت شرایط ضدآب متفاوتی بررسی شدهاند. برای مثال، گوشی Xperia Z5 سونی، هر دو نمرهی IP68 و IP65 را دارد؛ این دو نمره نشاندهندهی دو شرایط ضدآب متفاوت است. نمرهی 8 در IP68، بیانگر مقاومت این گوشی در صورت غوطهور شدن در آب است و نمرهی 5 در IP65، نشان میدهد که این مدل سونی اسپری شدن آب را نیز تحمل میکند.
از نظر فنی، این مشخصات ضدآب، با آبی که از یک نازل 6.3 میلیمتری خارج میشود تست شدهاند. اما در استفاده روزانه و شرایط غیرآزمایشگاهی، فقط به این معنیست که دستگاه توانایی مقاومت در برابر باران یا دوش آب حمام (کمفشار) را دارد. فقط نباید مستقیما آب را با یک اسپری پرفشار به آن وارد کنید.
اگر دستگاهی قدیمی با استاندارد IP53 دارید، 5 در رقم اول گویای مقاومت نسبتا خوب آن در برابر گرد و غبار است؛ در مورد مقاومت در برابر آب نیز، این دستگاه در برابر اسپری آب کمفشار مقاوم است، اما جریان پرفشار و غوطهور شدن در آب به آن آسیب میرساند.
نمرات IP6X و WR50 در اپل واچ چه معنایی دارند؟
اپل واچ سری 7 در سپتامبر 2021 معرفی شد و از دو عبارت جدید برای اعلام میزان مقاومت آن در برابر گرد و غبار و آب استفاده شد: IP6X و WR50.
همانطور که قبلا ذکر کردیم، رقم اول در استاندارد IP، نشاندهندهی مقاومت در برابر گرد و غبار است و IP6X نیز از این قاعده مستثنی نیست. 6 در IP6X، بیانگر مقاومت حداکثری در برابر گرد و غبار است که اصطلاحا “ضدغبار” نیز نامیده میشود. اما X به معنی این است که این محصول نمرهای در استاندارد IP برای مقاومت در برابر آب ندارد، اما به این معنا نیست که اپل واچ ضدآب نیست! عنوان WR50 مورد استفاده توسط اپل، نشاندهندهی ضدآب بودن این محصول تا عمق 50 متری است، و از آنجایی که این عدد بسیار بالاتر از عمق 1.5 متری مورد استفاده در استاندارد ضدآب IP است، اپل نیازی به کسب استاندارد IP برای این محصول خود ندارد. اپل واچ سری 7 کاملا ضدآب است و میتوانید آن را هنگام شنا کردن و یا دویدن زیر باران نیز بر مچ خود ببندید.
IPX7 در شاخص ضدآب بودن گوشی به چه معناست؟
حضور X در رتبهبندی IP بعضی از محصولات، بعضی افراد را میترساند؛ اما دستگاههایی مانند نسل اول اپل واچ یا بعضی از دوربینها و دیگر محصولاتِ همراه برند Garmin، و یا حتی بعضی از تلفنهای همراه چنین نمرهای دارند. دقیقا مشابه مثال قبل، حضور X به این معنا نیست که این دستگاه در برابر گرد و غبار مقاوم نیست، بلکه به این معناست که مقاومت آن در برابر گرد و غبار بررسی نشده است.
نانو پوشش (nano-coating) در ضدآب بودن دستگاه چه تاثیری دارد؟
نانو پوشش یک لایهی میکروسکوپی است که بر روی اجزای داخلی دستگاه اسپری میشود تا باعث گریز آب از هر قسمتی شود که ممکن است از حضور رطوبت آسیب ببیند.
تعدادی از کمپانیها تمایل به استفاده از نانو پوشش دافع آب در گوشیهای خود دارند، اما نمرهی IP خاصی را برای آن دستگاهها به ثبت نرساندهاند. در این موارد، مانند Moto Z محصول موتورولا، ریختن اتفاقی آب یا باران سبک مشکلی برای گوشی ایجاد نخواهند کرد اما غوطهور شدن در آب یا قرار گرفتن در معرض جریان پرفشار آب و یا باران شدید، به آن آسیب میرساند.
امروزه این نوع نانو پوشش تکامل پیدا کرده است و محافظت از غوطهور شدن در آب را، بدون نیاز به استفاده از مهر و موم و چفت کردن خاصی در بدنهی گوشی، در بر میگیرد.
ATM در دستگاههای ضدآب
با وجود اینکه بعضی از ساعتهای هوشمند دارای نمرهی IP هستند، اما گاهی اوقات مشاهده میکنیم که توانایی ضدآب این دستگاهها، با ATM گزارش میشود؛ حداقل در بیشتر ساعتهای هوشمند اسپرت یا ساعتهایی که برای فعالیت خارج از خانه طراحی شدهاند، این قضیه صادق است. ATM مخفف اتمسفر است، و توانایی دستگاه در تحمل فشار را نشان میدهد، یا در بیان دیگر، نشان میدهد که در چه عمقی از آب میتوانید از آن استفاده کنید.
این عبارت عموما دربارهی دستگاههایی به کار میرود که بناست در زیر آب مورد استفاده قرار بگیرند، و در بیشتر موارد، 1 اتمسفر حاکی از حفاظت تا عمق 10 متری آب است. 5 اتمسفر تا 50 متر و 10 اتمسفر تا 100 متر چنین حفاظتی را خواهند داشت. برای مثال، در اپل واچ این عمق 50 متر است، بنابراین میتوان از آن برای ثبت اطلاعات شنا استفاده کرد.
در انتها جدول بررسی تمامی حالات استاندارد IP را مشاهده میکنید