گوگل از آغاز تاکنون، موفقیتهای بیشماری بهدستآورده و موفق شده تا خانوادهای بزرگ از کاربران تشکیل دهد؛ اکنون به نظر میرسد که فیوشا جدیدترین الماس این خانواده خواهد بود که توجهات بسیاری را به خود جلب کرده است. با وجود اینکه اطلاعات رسمی چندانی در مورد سیستم عامل فیوشا و کمپانی توسعه دهندهی فیوشا وجود ندارد، اما بخشی از اطلاعات فاش شده و غیررسمی بیانگر برنامههای بلندپروازانه گوگل برای این سیستم عامل هستند.
گوگل فیوشا در چه زمانی معرفی شد؟
با وجود اینکه تاریخ معرفی مشخصی را نمیتوان برای این سیستم عامل در نظر گرفت، اما در آگوست 2016 بود که گوگل برای اولین بار پروژهی فیوشا را بر روی گیتهاب قرار داد و شروع به استخدام توسعهدهندگان نرمافزاری برای این سیستم عامل کرد. فیوشا که توسط گوگل توسعه داده شدهاست، یک سیستم عامل متن باز مبتنی بر قابلیت است که قصد دارد تا تمامی اپلیکیشنهای اندرویدی را نیز بدون هیچ خللی پشتیبانی کند. واژهی فیوشا به معنای رنگی نزدیک به سرخابی است که ترکیب دو رنگ بنفش و صورتی محسوب میشود. جالب توجه است که بنفش، نام رمز اصلی آیفون بود و صورتی نام رمزی بود که اپل برای پروژهای در راستای ساخت یک سیستم عامل شیءگرا (object-oriented) مورد استفاده قرار داد.
آیا فیوشا پتانسیل مدیریت وظایف اینترنتی روزانه را دارد؟ و آیا بهتر از سیستم عاملهای بر پایهی لینوکس در این حوزه عمل میکند؟ پاسخ کوتاه به این سوال یک “بله”ی بزرگ است. جالب است بدانید که فیوشا بر اساس یکی از زیرشاخههای Kernel که Zircon نام دارد نوشته شدهاست.
فیوشا از دارت، که از زبان برنامهنویسی مشابهی با فلاتر (flutter) برخوردار است پشتیبانی میکند. فلاتر نیز یکی دیگر از اعضای خانوادهی گوگل است که طی زمان کوتاهی توانست محبوبیت زیادی به دست آورد. مستندسازی یا documentation در فیوشا منحصر بفرد است و بنظر میرسد این سیستم عامل قادر خواهد بود تا اپلیکیشنهای مختلف را در گوشیهای هوشمند، کامپیوترها و نیز تبلتها بدون هیچ گونه باگ یا گلیچ اجرا کند. انتظارات از فیوشا بسیار زیاد هستند چرا که همگان باور دارند که این سیستم عامل چیزی فراتر از گزینههای فعلی خواهد بود.
فیوشا توسط کمپانی توسعهدهندهی اپلیکیشن فیوشا که زیرمجموعه گوگل است تولید شده و هدف نهایی آن، ایجاد پلتفرمی است که تمامی ویژگیها و کاربرهای سیستم عاملهای مختلف را یکجا ارائه دهد و میلیونها و شاید حتی میلیاردها دستگاه را پشتیبانی کند. این پلتفرم جدید مورد استقبال افراد زیادی قرار گرفته و بسیاری معتقدند که فیوشا در آینده جایگزین اندروید خواهد شد. البته با توجه به حجم اکوسیستم اندروید و تعداد دستگاههایی که بر پایهی اندروید فعالیت میکنند، رقم خوردن چنین اتفاقی در آیندهی نزدیک اندکی دور از ذهن بنظر میرسد.
بر اساس جدیدترین اخبار، برنامه گوگل این است که ابتدا فیوشا را بر روی لوازم خانگی هوشمند امتحان کند و سپس به آهستگی فوشیا را وارد دنیای لپتاپها و گوشیهای هوشمند کند.
ویژگی فیوشا در مقایسه با اندروید و کروم OS
بسیاری عقیده دارند که این پروژهی چراغ خاموش گوگل به دلیل سه ویژگی خاصی که در پایین به آنها اشاره میکنیم، نسبت به اندروید و کروم OS برتری دارد.
1. فیوشا، یک سیستمعامل بر روی تمام دستگاهها!
وجود یک سیستم عامل مشترک که بتوان به راحتی از آن در گوشیهای هوشمند، لپتاپ، تبلت و حتی دستگاههایی مانند ساعتهای هوشمند استفاده کرد خواستهی بسیاری از کاربران است و بنظر میرسد این مورد یکی از بزرگترین مزیتهای فیوشا باشد. در همین راستا، طراحی و ساخت اپلیکیشن در این سیستم عامل برای دستگاههای مختلف بسیار آسانتر خواهد بود و به همین دلیل است که توسعهدهندگان اپلیکیشنهای فیوشا، قادر هستند تا با استفاده از یک Database، برای دستگاههای مختلف اپلیکیشن طراحی کنند.
2. رابطکاربری فوقالعاده فیوشا
ساخت یک رابط کاربری زیبا و کاربردی هدفیست که فیوشا با کمک به توسعهدهندگان مختلف، محقق شدن آن را ممکن میکند. از جزئیات کوچکی مانند کلیدها و پنلهای مختلف، تا بخشهایی اساسی مانند پسزمینهها و اعلانات (نوتیفیکیشنها)، همگی در فوشیا زیباتر و کاربردیتر طراحی خواهندشد. البته بهترین اتفاق در این بخش، آن است که میتوانید رابط کاربری دستکاه خود را به میزان زیادی شخصیسازی کنید.
3. گسترش نقش دستیاران هوشمند
گوگل طرحهای بزرگی برای فوشیا در سر دارد. احراز هویت api به دو صورت انجام خواهد گرفت: اول به صورت روی صفحه (on-screen) و دوم در صورت استفاده از دوربین. بنابراین فیوشا هماهنگی بیشتری با دستیاران هوشمند خواهد داشت.
مقاله ما در مورد دستیار هوشمند گوگل را میتوانید مطالعه کنید.
سخن پایانی
گوگل، فیوشا را رسما عرضه کرده است و این سیستم عامل قطعا انقلابی در جهان تکنولوژی خواهد بود. برای دانستن جزئیات بیشتر در مورد گوگل فیوشا میتوانید به پروژهی اختصاصی فوشیا در گیتهاب مراجعه کنید.