چگونه اندروید عمر باتری شما را بر اساس استفادهای که از گوشی هوشمند خود میکنید بهینه میسازد.
با توجه به افزایش توانایی گوشیهای هوشمند برای انجام وظایف مختلف، نیاز به بهینهسازی مصرف باتری در آنها برای افزایش هرچه بیشتر عمر آنها، تبدیل به امری حیاتی و مهم شده است. امروزه، سیستمهای روی چیپ (SoCها) به شکل قابل توجهی انرژی باتری مصرف شده توسط اپلیکیشنها و ویژگیهای مختلف در طول روز را تنظیم میکنند. در این مقاله نگاهی به ویژگی باتری تطبیقی یا adaptive battery میاندازیم؛ از چگونگی کارکرد این سیستم خواهیم گفت و اینکه چرا توصیهی زیادی برای فعال کردن آن میکنیم.
باتری تطبیقی چیست؟ و چگونه کار میکند؟
هنگامی که مشغول استفاده از تلفن همراه خود هستید، شارژ باتری تنها به وسیلهی اپلیکیشنی که در حال کار با آن هستید مصرف نمیشود. حتی هنگامی که از تلفن همراه خود استفاده نمیکنید و مشغول کار با آن نیستید نیز، بسیاری از روندهای جاری در پسزمینه، در حال اجرا هستند. برای مثال، بسیاری از اپلیکیشنها به طور فعالانه اطلاعات را جمعآوری میکنند، اپلیکیشنهایی مانند مخاطبین یا اطلاعات مکانی از این دست هستند.
تمامی روندهایی که در گوشی هوشمند شما اتفاق میافتند، هرکدام به مقادیر متفاوتی انرژی برای اجرا نیاز دارند. بدون روند جداگانهای که بر مصرف باتری نظارت کند، شما تفاوت زیادی بین یک باتری بهینه شده و یک دستگاه بدون این قابلیت احساس خواهید کرد. باتری تطبیقی راهیست که دستگاه اندرویدی شما با استفاده از آن توانایی این را خواهد داشت که یک روز مداوم و یا حتی بیشتر بدون شارژ شدن فعالیت کند. در این بخش با تعدادی از ابزارهای سیستمی که در باتری تطبیقی مورد استفاده قرار میگیرند آشنا میشویم:
1.محدود کردن اپلیکیشنهای فعال در پسزمینه
معمولترین راهی که ویژگی باتری تطبیقی از طریق آن عمر باتری را از چند دقیقه تا چند ساعت افزایش میدهد، محدود کردن چگونگی اجرای اپلیکیشنها در پسزمینه است. همانطور که بالاتر اشاره کردیم، بعضی از اپلیکیشنها بدون اینکه شما متوجه شوید مقدار زیادی از انرژی باتری را در پسزمینه مصرف میکنند. هنگامی که قابلیت adaptive battery فعال باشد و یک اپلیکیشن در پسزمینه شارژ قابل توجهی مصرف کند، شما اعلانی (نوتیفیکیشنی) دریافت خواهید کرد که گزینهای برای قرار دادن آن اپلیکیشن در حالت sleep در آن وجود دارد.
با گذشت زمان، قابلیت adaptive battery تکامل پیدا میکند و متوجه میشود که کدام اپلیکیشنها بیشترین اجرا در پسزمینه را دارند و بخشی از فعالیتهای آنها را محدود میکند. این محدودیت درواقع اثری بر عملکرد گوشی هوشمند شما نخواهد داشت و به این معناست که هنگامی که از آن استفاده نمیکنید، شارژ گوشی بسیار دیرتر تخلیه خواهد شد.
2.یادگیری عادات شما
یکی دیگر از راههایی که باتری تطبیقی با استفاده از آن عملکرد خود را انجام میدهد، یادگیری الگوهاییست که شما طبق آن از گوشی هوشمند خود استفاده میکنید. پس از گذشت زمانی از فعالسازی این ویژگی، گوشی هوشمند شما اطلاعاتی مانند اپلیکیشنهایی که بیشتر مورد استفاده قرار میدهید و مدت زمانی که از آنها استفاده میکنید و نیز اینکه باتری بهینه نشدهی شما هنگام استفاده از این اپلیکیشنها طی چه زمانی تخلیه میشود را جمعآوری میکند.
در نهایت، گوشی اندرویدی شما از این اطلاعات استفاده میکند تا به الگوریتمی برسد که با استفاده از آن بتواند یک باتری کامل در ابتدای روز را، برای الگوی مصرف شخصی شما مناسبسازی کند تا بتوانید به طور مداوم یک روز و یا حتی بیشتر از آن استفاده کنید. یکی از مهمترین اطلاعاتی که adaptive charge در این راه جمعآوری میکند، عادات شما در شارژ کردن باتری گوشی هوشمندتان است. هنگامی که اطلاعات جمعآوری شده به حد کافی برسند، اندرویدِ حاکم بر گوشی هوشمند شما عمر باتری را به صورتی تنظیم میکند که گوشی تا زمانی که انتظار میرود آن را به شارژر متصل کنید، باتری داشته باشد.
3.کاهش عملکرد
یکی از راههای پیچیدهتری که قابلیت adaptive battery با تکیه بر آن عمر باتری را افزایش میدهد، کاهش عملکرد است. چیپها انرژی زیادی مصرف میکنند و اگر این انرژی مصرفی منطبق با نیازهایی که شما در لحظه دارید کاهش پیدا کند، باتری شما بسیار بیشتر عمر خواهد کرد.
در گوشیهای سری گلکسی سامسونگ، در منوی تنظیمات ویژگی مکملی در کنار adaptive battery وجود دارد که به شما اجازه میدهد تا سرعت پردازش گوشی هوشمند خود را تنظیم کنید. این ابزار به تنهایی میتواند در مقایسه با adaptive battery، شارژ بیشتری برای شما ذخیره کند. پردازندهی Exynos که در دستگاههای پرچمدار سری اس سامسونگ مورد استفاده قرار گرفته است، در حالت بهینه و کممصرف نیز به ندرت دچار لگ میشود. البته افت عملکرد در این حالت در سایر دستگاههای اندرویدی ممکن است چشمگیرتر باشد. البته در شرایطی که شارژ باتری کمی دارید و به شارژر دسترسی ندارید، این افت عملکرد احتمالا برای شما مهم نخواهد بود.
چگونه قابلیت adaptive battery را فعال کنیم؟
در ادامه روش فعال کردن این ویژگی در دستگاههای پیکسل و گلکسی را شرح خواهیم داد:
دستگاههای سری پیکسل
وارد منوی settings شوید و سربرگ battery را انتخاب کنید. سپس وارد منوی adaptive preferences شوید و در نهایت قابلیت adaptive battery را فعال کنید.
دستگاههای سری گلکسی
وارد منوی settings شوید. سربرگ battery and device care را انتخاب کنید. در این قسمت میتوانید مصرف باتری خود را بهینه کنید. در اولین سربرگ موجود در این بخش، battery را انتخاب کنید؛ در بخش انتهایی و پایینی این منو، به دنبال عبارت more battery settings بگردید و آن را انتخاب کنید. در منوی حاصل قادر هستید تا ویژگی adaptive battery را فعال کنید.
همانطور که قبلا اشاره کردیم، شما در سری گلکسی قادر هستید تا سرعت پردازش را نیز تعیین کنید، این قابلیت دقیقا در همین منو و زیر adaptive battery قرار گرفته است. سه گزینه در این بخش برای انتخاب موجود هستند: بهینه، بالا و بالاترین. شما میتوانید بر اساس نیاز، گزینهی مورد نظر خود را انتخاب کنید و تغییر دهید.
چگونه مصرف باتری برای اپلیکیشنهای مشخص را مدیریت کنید.
قابلیت adaptive battery به صورت یکسان با تمامی اپلیکیشنها رفتار میکند، اما شما قادر هستید تا برای اپلیکیشنهای مشخص استثنائاتی قائل شوید و یا حتی محدودیت بیشتری برای برخی اعمال کنید. وارد منوی تنظیمات شوید و سربرگ Apps را انتخاب کنید. از اینجا، اپلیکیشنی که قصد مدیریت آن را دارید انتخاب کنید، سپس وارد بخش Battery شوید و از این بخش، میان مصرف باتری توسط این اپلیکیشن را تعیین کنید.
به طور کلی، قابلیت adaptive battery ویژگی بسیار خوبی برای افزایش عمر باتری دستگاه اندرویدی شماست. اگر حس میکنید که باتری گوشی هوشمند شما زود تخلیه میشود، میتوانید فعال کردن این ویژگی و یا محدود کردن مصرف انرژی اپلیکیشنهای پرمصرف را در نظر بگیرید. البته ذکر این نکته ضروریست که قابلیت adaptive battery در ابتدای فعال شدن ممکن است تاثیر خاصی نداشته باشد چرا که در اول شروع به جمعآوری اطلاعات میکند و بعد از گذشت زمانی، تغییرات و بهینهسازیها اعمال خواهند شد و تاثیر آنها را مشاهده خواهید کرد.