آلن تورینگ، ریاضیدان و دانشمند رایانه برجسته بریتانیایی در قرن بیستم، که به عنوان پدر هوش مصنوعی و علوم کامپیوتر نیز شناخته میشود، آزمونی را پیشنهاد داد که از طریق آن میتوان هوش مصنوعی را سنجید. بر اساس اعلام تورینگ، “بهترین معیار برای هوشمند شمردن یک ماشین، این است که آن ماشین بتواند انسانی را توسط یک پایانه تله تایپ (که امروزه با نام چت بات شناخته میشود) به گونهای فریب دهد که آن فرد متقاعد گردد با یک انسان روبروست.” این گزاره با نام آزمون تورینگ شناخته میشود. به بیانی سادهتر، طی این آزمون یک فرد با یک انسان واقعی و یک هوش مصنوعی به صورت متوالی “چت” میکند. اگر این فرد نتواند تشخیص دهد که کدام یک از این دو چتکننده روبات و کدام یک انسان هستند، هوش مصنوعی موفق شده تا تست تورینگ را پشت سر بگذارد. اما پرسش اساسی این است که: آیا حالا و با معرفی Chat GPT، بشر موفق شده چنین چیزی بسازد؟
آزمون تورینگ و Chat GPT
نخستین مسئله در مورد آزمون تورینگ، این است که در سال 2014 نیز یک هوش مصنوعی ساخته شده با کمک دانشمندان روس و اوکراینی، به نام “یوجین گوستمن” موفق شد تا آن را با موفقیت پشت سر بگذارد. البته عدهای با موفقیت یوجین گوستمن چندان موافق نیستند، چرا که این هوش مصنوعی درواقع یک کودک 13 سالهی اوکراینی را مدلسازی میکند و بنابراین قادر است تا بسیاری از نقصهای خود را با استفاده از این واقعیت که یک کودک ممکن است اشتباه کند، بپوشاند. اما حالا و با موفقیت Chat GPT همه چیز متفاوت است! Chat GPT یک هوش مصنوعی است که با استفاده از روشهای آموزش ماشینی (Machine Learning) آموزش داده شده و 570 گیگابایت متن را طی این پروسهی آموزش خوانده است، این حجم متن برابر با 300 میلیارد کلمه است! تمامی کتابها، ورودیهای ویکیپدیا و مقالات نوشته شده در اینترنت، تنها بخشی از این متون هستند.در دسامبر 2022، ChatGPT موفق شد تا با موفقیت تست تورینگ را پشت سر بگذارد. این هوش مصنوعی تعداد قابل توجهی از داوران را فریب داد و آنها رای به انسان بودن ChatGPT دادند. اما روند موفقیت این هوش مصنوعی که ساختهی کمپانی OpenAI است و مایکروسافت نیز به شکلی خیرهکننده در آن سرمایهگزاری کرده است، در همینجا متوقف نشد؛ بلکه چندی پیش و با آنلاین شدن این هوش مصنوعی و امکان مکالمهی افراد در سراسر دنیا با او، مشخص شد که چه پتانسیل عظیمی در ChatGPT نهفته است و این روبات توانست زلزلهای در دنیای هوش مصنوعی ایجاد کند. ChatGPT میداند که قضیهی کوچک فِرما چیست و حتی میتواند شعری در این مورد بسراید! این هوش مصنوعی میتواند به شما راهکارهایی برای جلوگیری از دزدی از منزلتان ارائه کند، در مورد یک کد نوشته شده نظر بدهد و آن را عیب یابی کند و قادر است تا مانند یک مشاور توصیههایی در مورد روابط کاری، انسانی و دوستانه داشته باشد. حتی میتوانید از او بخواهید بدرفتار باشد و با تندی به شما پاسخ دهد.
اما سوال مهم این است: آیا پتانسیل ChatGPT به همین موارد محدود میشود؟
یکی از پاسخهای این سوال در کنفرانسی که مایکروسافت به تازگی برگزار کرد، داده شد. استفاده از قابلیتهای ChatGPT در موتور جستجوگر bing و نیز مرورگر edge. شما میتوانید به راحتی با استفاده از ChatGPT، چیزی که مد نظر دارید را جستجو کنید، و حتی با طرح سوالات و سناریوهای مختلف، پاسخ مناسبی از سمت بینگ جدید که از ChatGPT بهره میبرد، دریافت کنید.
برای مثال، در کنفرانس مایکروسافت، فردی از بینگ خواسته بود تا مقاصدی برای سفری به منظور سالگرد ازدواج که به وسیلهی پرواز، سه ساعت از لندن فاصله داشته باشند به او پیشنهاد دهد. بینگ جدید پس از تبریک سالگرد ازدواج او(!) با استفاده از قابلیتهای ChatGPT، سه مقصد متفاوت را به او پیشنهاد داده بود: مالاگا در اسپانیا، اگر به نور خورشید و ساحل علاقمند است. فلورانس در ایتالیا، اگر به تاریخ و هنر علاقمند است و آنسی در فرانسه، اگر به کوه و دریاچه علاقمند است.
قطعا استفاده از قابلیتهای پرشمار ChatGPT در جستجو، میتواند انقلابی در این زمینه باشد. بنابراین انتظار میرود سلطهی چندین سالهی گوگل و مرورگر کروم، رو به افول باشد. مگر اینکه گوگل از رقیبی قدرتمند رونمایی کند.
البته گوگل هم با شنیدن اخبار موفقیت ChatGPT بیکار ننشسته است و از هوش مصنوعی Bard رونمایی کرد؛ اتفاقی که بیشتر به نظر میرسد ناشی از دستپاچگی و برای عقب نماندن از قافلهی هوش مصنوعی باشد. بارد حتی در دموی منتشر شده توسط گوگل، در مورد اکتشافات تلسکوپ جیمز وب، اطلاعات اشتباهی عرضه کرده بود. اتفاقی که باعث ضرر 100 میلیارد دلاری گوگل شد!
اما داغ شدن ماجرای ChatGPT و موفقیت آن، سوالات بسیاری را نیز برانگیخته است. افراد بسیاری همچنان در مورد نقشهای فزایندهی روباتها و هوش مصنوعی در زندگی انسان تردید دارند. عدهای معتقدند وجود یک هوش مصنوعی که هر چه از او بخواهید مینویسد، باعث کمکاری دانشآموزان در نوشتن تکالیف و پروژهها خواهد شد و بدتر از آن، وضعیت سرقت ادبی در مقالات پژوهشی را بدتر از چیزی که اکنون هست خواهد کرد. همین حالا و با عرضهی محدود این هوش مصنوعی، فرومهای گفتگوی آنلاین به وسیلهی پیامهای تولیدشده با ChatGPT مورد حمله قرار گرفتهاند! بسیاری از پلتفرمها مانند StackOverFlow قرار دادن متون تولید شده با هوش مصنوعی ChatGPT را ممنوع کردهاند و اعلام کردهاند که خاطیان بن خواهندشد!
با وجود موفقیت چشمگیر هوش مصنوعی ChatGPT، همچنان سوالات زیادی برای پاسخ وجود دارند. آیا این هوش مصنوعی میتواند تبدیل به همصحبتی خوب برای انسانها شود؟ چطور میتوان پتانسیل عظیم ChatGPT را مهار کرد، به شکلی که برای تولید بدافزار مورد استفاده قرار نگیرد و به طور کلی چطور میتوان از سوءاستفاده از این هوش مصنوعی جلوگیری کرد؟ برای یافتن پاسخ این سوالات باید منتظر بمانیم.
نظر شما در مورد هوش مصنوعی و پیشرفتهای خیرهکنندهای که هر روز در حوزههای مختلف آن اتفاق میافتد چیست؟ آیا هوش مصنوعی در نهایت انسان را شکست خواهد داد یا اینکه تمامی ترسها از قدرت روزافزون هوش مصنوعی پوچ و بیمورد هستند؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.