کمپانی Valve در سال 2021 از استیم دک (Steam Deck) رونمایی کرد؛ کنسولی قابل حمل و قدرتمندی که بسیاری جای خالی آن را در سالهای گذشته در دنیای گیم احساس میکردند. در زمان معرفی و عرضهی استیم دک، این احساس وجود داشت که محصول Valve سالهای بسیاری بازار کنسولهای قابل حمل را در انحصار خود در خواهد آورد، اما این احساس کمتر از دو سال دوام داشت! چرا که چندی پیش کمپانی ASUS با معرفی کنسول قابل حمل خود یعنی ASUS ROG Ally، از رقیبی بسیار قدرتمند برای استیم دک رونمایی کرد. حالا با یک دوئل تمام عیار طرفیم: Steam Deck در برابر ROG Ally؛ Valve در برابر ASUS. کدام طرف پیروز این جنگ خواهد بود؟ با بارسلون همراه باشید
مقایسه مشخصات فنی استیم دک و راگ الای
با وجود اینکه همچنان تا عرضهی رسمی Ally فاصله داریم، اما روی کاغذ به نظر میرسد که کنسول دستی ASUS از نظر مشخصات فنی، با اختلاف بسیار زیادی از Steam Deck بهتر است. Ally با استفاده از پردازندهی AMD Zen 4 (در مقایسه با Zen 2 در Steam Deck) و گرافیک RDNA 3 قطعا حرفهای بسیاری برای گفتن خواهد داشت. البته باید منتظر باشیم تا کارایی این سختافزار قدرتمند را در عمل ببینیم اما Steam Deck قطعا کار سختی برای پیروزی در این نبرد خواهد داشت.
علاوه بر این، ASUS ROG Ally نمایشگر بهتری را نیز در مقایسه با Steam Deck وعده میدهد. هردوی این کنسولها از پنلهای 7 اینچی استفاده میکنند، اما ASUS رزولوشن را به 1080p رسانده است و نرخ تازهسازی (Refresh Rate) نیز 120 هرتز خواهد بود. اگر اتفاق پیشبینی نشدهای نیفتد، احتمالا تصاویر در Ally با کیفیت بهتری به نمایش در بیایند، مخصوصا با قابلیت AMD FreeSync در پسزمینه.
مقایسه طراحی Steam Deck و ROG Ally
هر دو کنسول Steam Deck و Rog Ally از زبان طراحی مشابهی بهره میبرند. طراحی کنسولهای دستی به شکلی که صفحه نمایش در وسط قرار داشته باشد و کنترلها و کلیدها در دو سمت آن باشند، برای سالهای طولانی در این حوزه درخشیده و به خوبی امتحان خود را پس داده است. با این وجود، این دو کنسول در طراحی نیز تفاوتهایی دارند که به راحتی قابل تشخیص هستند و در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
در ابتدا باید ذکر کنیم که استیم دک دستگاهی سنگین و بزرگ است و این دقیقا ویژگیای است که Ally قصد دارد تا از آن اجتناب کند. البته این کوچکتر شدن به آن معناست که احتمالا ارگونومی که در استیم دک دیده میشود در Ally موجود نخواهد بود و شاید نگه داشتن آن به دلیل کاهش اندازه و عمق، به راحتی استیم دک نباشد. در نهایت میتوان گفت که شاید اندازهی کوچکتر ROG Ally برای افرادی با دستهای کوچکتر، مناسب باشد.
هر دو دستگاه ظاهر زیبا و ظریفی دارند. استیم دک با رنگ مشکی و اندکی خاکستری در طراحی خود، ظاهری کلاسیکتر دارد اما Ally با استفاده جسورانه از رنگ سفید و نورپردازی RGB در اطراف استیکهای شستی، طراحی آیندهنگرتری را به تصویر گذاشته است. انتخاب طراحی بهتر ممکن است بر اساس سلایق افراد متفاوت باشد، اما بدون شک نوارهای LED به کار رفته در طراحی ROG Ally، در نظر هر فرد تاثیر زیادی خواهد داشت.
مقایسه ویژگیهای دو کنسول دستی استیم دک و راگ الای
اگر به دنبال انتخاب یکی از این دو کنسول هستید، این بخش کمک بزرگی به شما خواهد کرد. در حالی که Steam Deck کلیدها و کنترلهای بیشتری دارد، ROG Ally ویژگیهای زیرپوستی بهتری برای عرضه دارد. اگر علاقمند به داشتن تاچ پد و گزینههای کنترلی بیشتری در کنسول قابل حمل خود هستید، بدون شک استیم دک در این بخش دست بالاتر را دارد. دکمههای پشتی در استیم دک دو برابر ROG Ally هستند (4 در برابر 2) و دو تاچ پد نیز میتوانند گزینههای کنترلی جذابی به شمار بیایند. مجموعهی کنترلی به کار رفته در استیم دک، میتواند تجربهی بازیهایی از ژانرهای متفاوت را به شکلی لذتبخشتر ارائه دهد.
در مقابل اما، ویژگیهای نرمافزاری بخشی خواهد بود که ASUS ROG Ally در آن میدرخشد. استیم دک به طور پیشفرض از سیستم عاملی به نام SteamOS استفاده میکند که بر پایهی لینوکس است؛ البته توانایی تغییر سیستم عامل آن را خواهید داشت. کنسول دستی ASUS از ویندوز 11 به عنوان سیستم عامل استفاده میکند که بدون شک به کاربران خود آزادی عمل بیشتری در مقایسه با SteamOS خواهد داد. اجرای لانچرهای مختلف مانند اپیک یا گیم پس، روی ROG Ally بسیار راحتتر از رقیب به نظر میرسد و عاری از هرگونه مشکل است.
در نهایت نیز باید به ویژگی انتقال تصویر به یک نمایشگر بزرگتر اشاره کنیم؛ هردوی این کنسولها از چنین چیزی بهره میبرند اما ROG Ally علاوه بر این، قابلیت اتصال به یک سختافزار بیرونی از مدل ROG XG Mobile را نیز دارد که توان پردازشی این کنسول را به شکلی خیرهکننده افزایش میدهد.
Steam Deck یا ASUS ROG Ally، کدام برنده خواهد بود؟
پاسخ این سوال به میزان زیادی بستگی به دو عامل دارد: 1. توانایی ROG Ally در بکارگیری بهینهی سختافزار قدرتمندی که در اختیار دارد و 2. سلیقه و اولویتهای هر خریدار.
در مورد عامل اول باید گفت که بسیاری از افرادی که فرصت کار با ROG Ally را پیش از عرضه داشتهاند، در کنار تمجید از کیفیت تصویر آن، از مشکلاتی مانند باگها و افت فریم ریت سخن گفتهاند، این مشکلات ممکن است در زمان عرضه نیز وجود داشته باشند که در این صورت، کار برای ASUS در رقابت با Valve دشوار خواهد شد.
عامل دوم نیز همانطور که مشخص است، به هر فرد بستگی خواهد داشت؛ اگر به دنبال یک کنسول قدرتمندتر از نظر فنی و نیز طراحی پیشرو با استفاده از نورپردازی و RGB هستید، ASUS ROG Ally گزینهی مناسبتتری به نظر میرسد؛ اما اگر طراحی کلاسیک و گزینههای کنترل بیشتر مانند تاچ پد برای شما اولویت بالاتری دارد، Steam Deck کنسول قابل حمل مناسب شما خواهد بود.
بخش زیادی از قضاوت در مورد ROG Ally به دلیل اینکه هنوز این کنسول عرضه نشده است، میتواند نادرست باشد. در زمان عرضهی این کنسول بدون شک میتوان نگاهی دقیقتر به آن انداخت و مقایسه با Steam Deck نیز عمق بیشتری پیدا خواهد کرد. به همین دلیل این مقاله در زمان عرضهی این کنسول دستی آپدیت میشود تا برندهی رقابت دو کنسول ASUS ROG Ally و Steam Deck را اعلام کند.
شما بین این دو کنسول دستی کدام را ترجیح میدهید؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.