رونمایی از محصولاتی مانند مک بوک ایر 15 اینچی و مک استودیوی مجهز به تراشهی M2، معرفی آپدیتهای جدید برای سیستمعاملهای مختلف مانند iOS 17 و سایر سیستم عاملها بخشی از این کنفرانس بود که بر روند هر سالهی اپل از آن انتظار میرفت. اما One More Thing کنفرانس امسال محصولی بسیار جذاب بود که از ماهها پیش شایعات آن اینترنت را در نوردیده بود: Apple Vision Pro. در مجموع میتوان گفت که اپل موفق شد تا تمامی مخاطبان خود را از این کنفرانس راضی کند. اما بدون شک بزرگترین اتفاق WWDC 2023 شایستهی توجه بیشتری است.
هدست Apple Vision Pro
هدست Apple Vision Pro پاسخ کوپرتینوییها به رقابت داغ هدستهای AR و VR در دنیاست. این هدست در واقع یک صفحه نمایش خصوصی است که روی چشمان کاربر قرار میگیرد که ریزهکاریهای رابط کاربری نیز در آن همانطور که از اپل انتظار میرود وجود دارد. سیستم عامل Vision Pro نیز شبیه به ترکیبی از سه سیستم عامل iOS، MacOS و TVOS است. یکی از نکات مهم آنکه، هدست واقعیت ترکیبی اپل به هیچ عنوان قرار نیست ارزان باشد و 3500 دلار قیمت خواهد داشت. Apple Vision Pro اوایل سال 2024 میلادی عرضه خواهد شد.
ظاهر این هدست شباهت نسبتا زیادی به بقیهی هدستهای واقعیت مجازی مانند متا کوئست دارد. Vision Pro با یک بند پشتی روی چشمان کاربر قرار میگیرد و بر خلاف بعضی از مدلها، بندی که از بالای سر عبور کند ندارد. همانطور که شایعات میگفتند، Vision Pro از یک باتری خارجی استفاده میکند که با یک کابل به هدست متصل میشود و در جیب شما قرار میگیرد. یک تاجک دیجیتال نیز در سمت راست این هدست به کار رفته است که با استفاده از آن میتوانید میزان غوطهوری خود در فضای VR و نمایش محیط بیرونی را تعیین کنید.
مشخصات و ظاهر هدست Apple Vision Pro
ظاهر این هدست شباهت نسبتا زیادی به بقیهی هدستهای واقعیت مجازی مانند متا کوئست دارد. Vision Pro با یک بند پشتی روی چشمان کاربر قرار میگیرد و بر خلاف بعضی از مدلها، بندی که از بالای سر عبور کند ندارد. همانطور که شایعات میگفتند، Vision Pro از یک باتری خارجی استفاده میکند که با یک کابل به هدست متصل میشود و در جیب شما قرار میگیرد. یک تاجک دیجیتال نیز در سمت راست این هدست به کار رفته است که با استفاده از آن میتوانید میزان غوطهوری خود در فضای VR و نمایش محیط بیرونی را تعیین کنید.
لنزهای سهگانهی Vision Pro رزولوشن 4K دارند و البته توانایی تغییر آنها، احتمالا به شما تواناییهای بینایی مختلفی میدهد. بخش صوتی این هدست در بند آن تعبیه شدهاست تا روی گوشهای شما قرار بگیرد و تکنولوژی “ری تریسینگ صوتی” صدا را به شکلی سهبعدی برای کاربر فراهم میکند. در قسمت زیرین این هدست واقعیت ترکیبی نیز سنسورهای لیزری و سایر سنسورها به کار رفتهاند که به Vision Pro امکان ردیابی و شناسایی حرکات دست و بدن را میدهند.
از دیدگاه فنی، Vision Pro یک کامپیوتر است؛ کامپیوتری که با بهرهگیری از تراشهی M2 اپل، در سطح کامپیوترهای بالاردهی اپل قرار میگیرد. البته تراشهی دیگری به نام R1 نیز وجود دارد که سایر اطلاعات ورودی مانند اطلاعات 12 دوربین، پنج سنسور و شش میکروفون این هدست را پردازش میکند و به M2 میفرستد تا لگ و تاخیر کاهش پیدا کند. این امر باعث میشود تا رساندن تصاویر پردازش شده به صفحه نمایش 12 میلیثانیه طول بکشد. این هدست از سیستم عامل VisionOS استفاده میکند که با بکارگیری فریم ورک iOS، یک موتور 3D و بعضی دیگر از ترفندهای نرمافزاری به شکل خاصی توانمند به نظر میرسد. اپل در مورد VisionOS گفته است که این “اولین سیستم عاملی است که از پایه برای محاسبات فضایی طراحی شده است.”
دوربینهای داخلیِ این هدست واقعیت ترکیبی حرکات و تغییرات چهرهی شما را دنبال میکنند و این حرکات هنگام استفاده از فیس تایم یا سایر اپلیکیشنهای تماس تصویری به دیگران منتقل خواهند شد.
از هدست اپل ویژن پرو بیشتر بدانیم …
برای جلوگیری از قطع ارتباط کاربران Vision Pro با دنیای بیرون، ویژگی EyeSight از دوربینهای داخلی و نمایشگر بخش خارجی این هدست استفاده میکند تا تصویری از چشمان شما را نمایش دهد که به افراد اطراف شما این امکان را میدهد که بدانند چشمان شما در حال تمرکز روی چه چیزی از محیط بیرون است. اگر تاجک دیجیتال Vision Pro را کاملا در حالت VR قرار داده باشید تصاویر چشمان شما از صفحه خارجی حذف خواهند شد اما کاملا از دنیای بیرون جدا نخواهید شد. اگر در زمان استفاده از هدست کسی به شما نزدیک شود، تصویر او در صفحه نمایش شما قرار خواهد گرفت.
رابط کاربری Vision Pro از حرکات دست برای کنترل این دستگاه استفاده میکند؛ البته فرمانهای صوتی نیز بخشی از این وظایف را بر عهده دارند. پیشبینی اینکه کنترل این هدست دقیقا چگونه خواهد بود کار دشواری است اما میتوان انتظار داشت که عادت کردن به حذف موس و کیبورد کمی دشوار باشد.
Vision Pro فقط یک وسیلهی سرگرمی نیست. اپل پس از هشت سال از یک خانوادهی محصولی جدید رونمایی کرده است که دستگاهی برای دورکاری از خانه و حتی مسافرت خواهد بود و به شما اجازه میدهد تا هر تعداد پنجره که دوست دارید باز کنید! حتی میتوانید در محیط اداری از آن به عنوان یک محیط برای نمایش دستگاههای مک خود استفاده کنید و پشتیبانی از Magic Keyboard اپل نیز در آن وجود دارد.
هدست واقعیت ترکیبی اپل از اولین دوربینهای سه بعدی این شرکت نیز استفاده میکند و میتواند عکسهای فضایی بگیرد. بعلاوه Vision Pro با صدای فضایی غوطهوری بینظیری در شرایط VR ایجاد خواهد کرد. بنا به اعلام اپل “قطعا این تجربهی سهبعدی در زمان تماشای فیلم لذتی بسیار بیشتر از یک صفحهی دو بعدی برای کاربر خواهد داشت” و افراد نمیتوانند تصور کنند که این تفاوت چقدر میتواند عمیق باشد، مگر اینکه از Vision Pro استفاده کنند. مدیرعامل دیزنی باب ایگر در WWDC 2023 حاضر شد تا از این هدست تعریف کند و البته پس سخنان او نیز ویدیویی کوتاه پخش شد که برهمکنشهای سه بعدی خاص و جذابی را نشان میداد که فقط کاربران Vision Pro قادر خواهند بود در محیط سرویس استریم Disney Plus تجربه کنند.
پس از معرفی تمام این دوربینها و امکانات خیرهکننده، زمان آن رسید تا اپل یکی از امضاهای خود را پای Vision Pro بزند: امنیت! این هدست ترکیبی از نوعی شناسایی چشمی به نام Optic ID استفاده میکند، که با استفاده از مشخصات عنبیهی چشمان شما، نوعه شناسهی یکتا و بدون مشابه برای شما ایجاد میکند. بر اساس اعلام اپل، این شناسه حتی در افراد دو قلو نیز یکسان نخواهد بود. اطلاعات دوربین در سطح سیستم بررسی خواهند شد، بنابراین شناسههای عنبیه و بقیهی اطلاعاتی که دوربین هدست شما میبیند، وارد هیچگونه فضای ابری نخواهند شد.
با این وجود سوالات و ابهامات بسیاری در مورد هدست 3500 دلاری اپل وجود دارند؛ جدای از تیزرهای رنگارنگ و هیاهوی بسیار به نظر میرسد که اپل ممکن است مانند ورود به دنیای ساعتهای هوشمند، این بار هم کمی عجله کرده باشد.
اولینباری که اپل محصولی را با عجله معرفی کرد چه اتفاقی اقتاد ؟! مقاله داستان معرفی انواع اپل واچ را بخوانید
برای مثال، این اولین بار از سال 2006 است که اپل بدون معرفی یک محصول معمولی از یک خانواده، نوع Pro برای آن معرفی میکند. دفعه قبلی که این اتفاق افتاد، مک بوک پرو دقیقا مانند Vision Pro در انتهای افتتاحیه و با جملهی معروف One More Thing معرفی شد. اما مک بوک پرو یک تفاوت اصلی با Vision Pro دارد، آن محصول به شکل اختصاصی برای افراد حرفهای طراحی شده بود.
مک بوک پرو یکی از اولین مکهایی بود که از تراشهی اینتل استفاده میکردند. در کنار این محصول آی مک هم معرفی شد که با قابلیتهایی مانند دوربین iSight، توانایی رایت DVD و یک مجموعه از اپلیکیشنهای سبک زندگی دیجیتال، بیشتر مصرفکنندگان میانرده را هدف گرفته بود. مک بوک پرو در مقابل، تماما در مورد توجیه مهاجرت به تراشههای اینتل و در نتیجه بهبود عملکرد کلی و نیز توانایی بر اساس انرژی مصرفی بود. استیو جابز روی استیج ایستاد و بنچمارکهای SPECint این دستگاه را نشان داد تا توان و عملکرد حرفهای آن را نمایش دهد. اما در ویدیوهای معرفی Vision Pro، هیچ بنچمارکی برای نشان دادن حرفهای (Pro) بودن این دستگاه نشان داده نشد.
یکی از دلایل این موضوع احتمالا این است که عبارت Pro از دوران مک بوک پرو در سال 2006 تا کنون معنای خود را از دست داده است. وان پلاس، هواوی، شیائومی و برخی دیگر از برندهای تولیدکنندهی گوشی هوشمند، شروع به تولید مدلهای Pro کردند و البته خود اپل نیز در سال 2019 با معرفی آیفون 11 پرو به این گروه پیوست.
البته عبارت “پرو” در خانوادهی آیفون به معنای دوربین و صفحه نمایش بهتر در مقایسه با همنسل میان رده است. اما اپل هنوز یک مدل استاندارد از Apple Vision عرضه نکرده است که این سیستم در اینجا کاربرد داشته باشد و همانطور که بیان شد، هدست واقعیت ترکیبی Vision Pro هیچ قشر حرفهای و خاصی را نیز در نظر نمیگیرد تا بتوان آن را محصولی مانند مک بوک پرو به شمار آورد. جالب آنکه، بر خلاف این محصولات، Vision Pro احتمالا توانایی خاصی در تولید محتوا نیز نداشته باشد، بلکه برعکس، اپل عمدتا بر تواناییهای استفاده از محتوا در شرایط خاص توسط این هدست تاکید کرد؛ موضوعی که دلیلی دیگر برای Pro نبودن هدست است!
البته برخی از ویژگیها را میتوان به حوزههای تولید محتوا نسبت داد؛ برای مثال، اپلیکیشن Djay میتواند به شکلی حرفهای به افرادی که در حوزهی موسیقی تولید محتوا میکنند کمک کند.
مایکروسافت کمی بعد از معرفی Apple Vision Pro اعلام کرد که محصولات این کمپانی از هدست واقعیت ترکیبی اپل پشتیبانی خواهند کرد و البته اپل نیز از اجرای اپلیکیشنهایی مانند Excel، Word و Teams بر روی این هدست پرده برداشت. در ادامه، اپلیکیشن Adobe Lighroom نیز به عنوان یکی از اپلیکیشنهای تحت پشتیبانی معرفی شد که البته قابلیتهایی مانند حرکات دست و چشم نیز در آن کارایی داشتند. حضور اسامی بزرگی مانند مایکروسافت و ادوبی قطعا باعث میشود تا سایر توسعهدهندگان نیز اپلیکیشنهای آیفونی و آیپدی خود را برای Vision Pro عرضه کنند.
ما سابقا دیدهایم که اپل برای بهینه کردن شرایط آیپد برای تولید (محتوا) دچار مشکل شده است؛ حتی هنگامی که محصولی مانند آیپد پرو عرضه شد تا مرز تبلت و لپتاپ را باریک کند. اپل در حین رویداد رونمایی از آیپد پرو در سال 2015، بخش زیادی از زمان معرفی را صرف نمایش اپلیکیشنهای توسعه و تولید مانند Office و Photoshop کرد و نیز تمرکز خاصی بر کارایی این محصول برای حرفهایها داشت. اما حالا و حدود 8 سال پس از آن، بسیاری از حرفهایها هنوز هم وقتی میخواهند بهترین کارایی خود را داشته باشند، آیپد پروی خود را کنار گذاشته و سراغ لپتاپ میروند! چرا که اپلیکیشنها و سیستم عامل آیپد هنوز هم در حوزهی تولید و چندوظیفگی (Multitasking) به پای اکوسیستم مک یا ویندوز نمیرسند.
بسیاری هنوز هم اطمینان ندارند که حتی خود اپل بداند که منظور از Pro در Vision Pro چیست و معتقدند که این وظیفه به توسعهدهندگان نرمافزاری محول شده است که چیزی حرفهای برای Vision Pro تولید کنند که البته خیلی هم اشتباه نیست، چرا که این محصول در کنفرانس توسعهدهندگان معرفی شد!
به نظر میرسد بدون کمک توسعهدهندگان، Vision Pro نه یک محصول حرفهای برای تولید بلکه یک محصول برای مصرف محتواست که با توجه به قیمت آن، مناسب مصرفکنندگان سطح بالاست و کارایی چندان دیگری ندارد. با وجود اینکه پتانسیلی بسیار بیش از این دارد.